marți, 10 ianuarie 2012

Izvoare din Bucureștiul de altadată

S-au pierdut multe din fantanile de alta data, care stingeau setea locuitorilor pe vreme calduroasa. Cele cateva care au ramas, parca nimeni nu se mai incumeta sa incerce apa. Ele raman monumente istorice. Apa, apa peste tot... si nici o picatura nu este de baut. Mai ales daca este si colorata. :)

Primele fantani publice au aparut in Bucuresti la sfarsitul secolului XVIII. Pe la 1779, domnitorul Alexandru Ipsilanti a dat porunca sa se construiasca primele "cismele de obste", cu apa adusa de la Giulesti. Seful lucrarilor era un soldat, Dumitrache, care a primit titlul de Mare Cismigiu. Suna cunoscut? Prima cismea construita se afla la intrarea in gradina dinspre Stirbei Voda.

La inceputul secolului XIX in capul Podului Mogosoaiei (Calea Victoriei) se afla o fantana din caramida rosie, fara tencuiala, in dreptul Bisericii Albe. Aceasta avea numele de Cismeaua Rosie, si urma sa-si imprumute numele primului teatru bucurestean, fondat de domnita Ralu in 1818.

"Pe această primă scenă de la "Cişmeaua Roşie", publicul românesc a văzut pentru prima dată "Hoţii" de Schiller, "Faust" de Goethe, "Emilia Galotti" de Lessing. Că-l iubim, că nu-l iubim, Bucureştiul este un oraş cu amintiri, care se vor mai prelinge şi altădată." Sursa

Trecutul se scurge, cum are el obiceiul si ajungem in anul 1870. Primarul este Grigore Cantacuzino, iar in Parcul Libertatii se ridica o fantana omonima, in stil neo-clasic. Este construita din placi de marmura si contine basoreliefuri cu imagini medievale. In apropiere astazi se gaseste si Fantana Zodiac construita in 1934 si Fantana Carierelor si Minelor construita in 1906.

Desi pana acum am vorbit numai despre fantani, daca este vorba despre apa si cum ajungea ea la locuitorii Bucurestilor vechi, atunci trebuie sa vorbim si despre Foisorul de Foc. Acesta indeplinea un dublu rol de loc de paza contra incendiilor si de rezervor de apa. Arhitectul George Mandrea a realizat proiectul. La primul etaj se aflau inginerii si lucratorii retelei de apa, iar la etajul 2 se afla cazarma pompierilor. Dupa doi ani de lucrari, Foisorul a fost dat in folosinta in 1892.

Mai in nord, spre Baneasa, departe de centru dar nu si de spiritul Bucurestiului, se afla Fantana Miorita. A fost construita in 1936 dupa un proiect realizat de Octav Doicescu. Monumentul a fost numit dupa celebra balada si prin urmare este impodobita cu imagini inspirate din aceasta. Cum s-a resemnat ciobanul din poveste, parca s-au resemnat si autoritatile care de cativa ani tot promit ca vor restaura fantana dar, bineinteles, eforturile efective se lasa asteptate.

Sursa: CIMEC, Jurnalul National, ICI