sâmbătă, 28 mai 2011

Parcul Carol I – marturie a Bucurestiului de altadata





Poate pare uimitor, dar acest parc creat de catre un arhitect francez a fost amenajat cu mai bine de 100 de ani in urma, mai exact in 1906, in „scop” aniversar, pentru cei 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, pe „Dealul Filaretului” de odinioara.
Desi nu este cel mai mare parc din Bucuresti, avand o suprafata de 29 de hectare, eu una m-am simtit minuscula cand am pasit pe teritoriul sau, poate si datorita arborilor imensi care strajuiesc aleea principala.
Initial parcul a fost amenajat altfel, avand si o intrare maiestuoasa, dar evenimentele si timpul scurs peste el au modificat aspectul sau de atunci, pastrand insa cateva dintre obiectivele care l-au facut celebru.
Spuneam ca acesta a fost conceput pentru a sarbatori anii de domnie ai regelui Carol I, intr-o expozitie jubiliara intitulata: „Carol I – 40 de ani de domnie si Romania 25 de ani de regat” ce cuprindea mai multe pavilioane expozante (Palatul Agriculturii, Palatul Industriilor, Pavilionul Regal (adapostind Muzeul de Vanatoare in perioada interbelica), Palatul Minelor, Pavilionul Inchisorilor, al Postei, dar si alte pavilioane.
Astazi, chiar in fata intrarii principale, in centrul Pietei Libertatii (fosta Piata Maresal Joffre), gasim fantana arteziana originala, inaugurata de regele Carol al II-lea in 1935, denumita „Fantana Zodiac”, datorita faptului ca pe mozaicul acesteia se afla toate cele 12 semne zodiacale, care se pot distinge de sub ploaia de apa care o anima. La baza ei, sunt inscriptionate numele arhitectilor care au conceput-o.
Fantana Zodiac s-a „nascut” in „Luna Bucurestilor”, respectiv cu ocazia unei sarbatori care dura din mai si pana in iunie si in care aveau loc diverse manifestari si evenimente menite sa scoata citadinul din casa „La pas prin Bucuresti”!
Mergand pe aleea principala, lasand Muzeul Tehnic in partea stanga, mai putem gasi doua lucrari de arta, respectiv doua sculpturi denumite „Gigantii”, niste statui inalte de 3, 5 metri, care flancheaza aleea de o parte si de alta, la o distanta de cca 50 de metri, reprezentand doi barbati nud, realizate de Dumitru Paciurea şi Frederic Storck, sculptati in roca de Rusciuc.
La inceput acestea aveau un alt amplasament, alaturi de „Frumoasa adormita” care isi doarme somnul de veci in Parcul Herastrau, numindu-se atunci „Grota fermecata”.
Legenda spune ca cei doi tineri au fost transformati in piatra datorita iubirii neimplinite pentru aceeasi femeie...
Revenind la Muzeul Tehnic (care functioneaza in cladirea fostului Pavilion Industrial), acesta a fost fondat in 1909 de ing. Dimitrie Leonida, care ii poarta si numele astazi si a avut ca model Muzeul Tehnic din Munchen.
Acesta adaposteste o colectie impresionanta de peste 5000 de exponate din multe domenii de activitate, adunate in 300 de colectii (telecomunicatii, transporturi), dintre care mentionez: cilindrul primei mori cu aburi, dinamul Edison, cateva motoare de tramvai (electric) si avion, automobile (printre care primul automobil aerodinamic din lume – fabricat in Germania), macheta avionului Vuia, motorul de la submarinul « Delfinul », aparate de radio si telefon de epoca din Romania si altele. El se poate vizita contra sumei de 3 ron/adult, pana la orele 16:00, insa acum se viziteaza numai parterul, datorita unor lucrari de renovare.
Lasand in urma muzeul si « Gigantii » lui Paciurea si Stork, traversand podul placat cu dale de marmura peste lacul de 2 hectare pe care altadata se plimbau gondolele si pe care se aflau si doua insulite (Insula Ovidiu, unde se afla un teatru si Insula Serpilor, unde existau o cafenea turceasca, o moscheie si un pavilion al pescarilor, ne-am indreptat catre Mausoleu, un monument construit din granit negru (la baza) si rosu (cele cinci arcade) in memoria militantilor comunistii, avand o inaltime de aproape 50 de metri.
Pe locul unde a fost inaltat in 1963, fusese anterior Palatul Artelor sau Muzeul Militar, demolat dupa cutremurul din 1940.
In interiorul rotondei de la baza monumentului se aflau criptele unor inalti militanti comunisti, printre care ii enumar pe Stefan Gheorghiu si Lucretiu Patrascanu.
Poate putini stiu ca aici, acum mai bine de 10 ani, s-a organizat chiar si o licitatie de vanzare a unor bunuri ce au apartinut sotilor Ceausescu, in interiorul acestuia fiind expuse piese de sah, panoplii cu arme de vanatoare sau alt mobilier, tapiserii si tablouri, dar si cateva masini expuse in exterior... , acest parc atragand atunci foarte multi vizitatori, dar si ochiul presei interne si internationale.
In fata Mausoleului se afla Monumentul Eroului Necunoscut, adus de la Marasesti in 1991 (desi initial fusese amplasat aici in 1923), incadrat de cateva tunuri din primul razboi mondial.
Datorita lucrarilor ocazionate de constructia Mausoleului, Moscheia (vezi foto aici in fundalul fotografiei se vede si Palatul Artelor in locul Mausoleului -) a fost daramata.
In zona lacului, exista de asemenea un tobogan inalt de 22 de m (Waterschut) de unde erau lansate barci spre mijlocul lacului!
Daca decideti sa nu ajungeti la Mausoleu si sa faceti dreapta pe langa lac, cum veniti dinspre aleea principala, va indreptati spre « Arenele romane », un alt obiectiv important al parcului, care a luat fiinta in 1918, cu ocazia Marii Uniri. Numele provine de la faptul ca acestea sunt construite dupa un model roman, unic in Europa de Est.
Acest teatru de vara este gazda multor spectacole in aer liber, avand o capacitate de 5000 de locuri. Vezi: click aici
Poate nu ajungeam aici, daca nu ne « atragea » o muzica populara asurzitoare, de la o boxa din incinta lor, chiar in fata intrarii fiind un afis care ne indemna sa « Mancam romaneste » si sa « Traim sanatos », un targ de produse bio care se lauda ca reuneste peste 50 de expozanti din toate colturile tarii, cu demonstratii in olarit si cioplit in lemn, piese din rachita si gatit « live » romaneste...
O caricatura de targ, care nu avea mai mult de 6-7 expozanti si care prezenta printre altele cateva fluiere, sticle de bauturi, o lada din rachita in care erau niste ii, cateva prajituri de casa, putina branza si peste, intr-un loc total nepotrivit, auster as spune, pentru un asemenea eveniment.
Singurul « castig » pe care l-am avut de aici a fost sa cumpar suc de mere pur, obtinut printr-o tehnologie bio in care apa nu este folosita decat la spalarea merelor, sucul dupa stoarcere fiind « imbuteliat » intr-o punga ermetica introdusa intr-o cutie de carton.
In rest, batea vantul si printre expozanti si printre vizitatori, care mai degraba observau starea avansata de degradare a Arenelor in sine, asa cum am obervat eu pe alocuri.
Insa ele au avut un farmec aparte, daca stam sa ne gandim ca la ceremonia de inaugurare au participat membrii Casei Regale a Romaniei si de-alungul timpului au gazduit atat cantareti, cat si lei sau gladiatori.
Preconizandu-se la vremea aceea si construirea unei biserici, s-a preferat recladirea bisericii Cutitul de Argint, oarecum adiacenta parcului, care dateaza din secolul al XVIII-lea, dupa planul bisericii Sf. Nicolae din Iasi (cea mai veche biserica din Iasi, cladita de Stefan cel Mare), avand astfel o arhitectura tipic moldoveneasca.
Zidurile bisericii sunt groase, de pana la 1.5 m. Interesanta este fatada bisericii care creeaza o imagine suprapusa, formata de fapt din doua fatade, din piatra, respectiv din caramida rosie (amanunte aici: click aici).
Alte obiective existente in cadrul parcului sunt: Turnul lui Vlad Ţepeş, avand o inaltime de 32 de metri, construit din piatra si inspirat dupa cetatea de la Poienari, despre care am scris un review click aici , de unde s-au realizat chiar si transmisii telegrafice (dupa aspect as spune ca este in restaurare acum, tinand cont de santierul din zona), Fântâna Cantacuzino (construita in 1870 in stil neoclasic), Institutul Astronomic al Academiei Romane si cateva statui impanzite prin parc.
Un parc in care domneste o liniste deplina, intrerupta din cand in cand de cativa adolescenti iesiti probabil de la liceul Gh. Sincai, aflat in apropiere, in care copacii parca ating cerul, in care te poti pierde printre aleile sale serpuite incercand sa te regasesti pe tine insuti sau sa iti imaginezi cum era odinioara cand fosnetul frunzelor se ingemana cu cel al rochiilor lungi involanate al doamnelor si domnisoarelor aflate la o promendada printre aleile parcului, umbrite de tei, castani, paltini si pini.
Anual, aici se desfasoara si „Festivalul Luminii”, la unison cu alte parcuri din tara, un eveniment spiritual care invita la relaxare si renuntare la cotidian, fie si numai pentru cele cateva ore petrecute la lumina lumanarilor, in muzica folk si spectacole de teatru sau jonglerii cu foc, expozitii de pictura si fotografie, organizat de Cercetasii Romaniei. (imagini aici: click aici).
In speranta ca v-am trezit interesul pentru vizitarea acestui obiectiv incarcat de istorie al „micului Paris”, mai ales celor care nu sunt concitadini cu mine, va invit sa il vizitati, dar si la o calatorie virtuala prin Bucurestiul de altadata click aici si click aici, pentru a trece in revista un Bucuresti altfel decat cel vazut prin prisma traficului infernal...
amfostacolo.ro/.