sâmbătă, 28 mai 2011

Plimbare prin mahalalele Bucurestilor de odinioara


Mahalaua Popa Radu, situata in plasa Podului Mogosoaiei, avea 72 de case, conform catagrafiei din anul 1798, fiind cunoscuta si sub numele de Mahalaua lui Manea Brutarul, dupa numele starostelui brutarilor din Bucuresti, cel care a reconstruit, pe la 1777, vechea bisericuta ridicata de Popa Radu. Aceasta era situata in imediata apropiere a mahalalei Fantana Boului, care se afla in spatele Cismigiului.
Mahalalei Serban Voda sau a Scortarului i s-a zis initial a Scortarului, probabil, datorita faptului ca in aceasta mahala locuia un vestit tesator de scoarte. In anul 1686, Serban Cantacuzino ctitoreste in aceasta mahala o mica biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului. In fata bisericii, voievodul a cladit si o casa si de la aceste doua edificii mahalaua a luat numele de Serban Voda. In anul 1761, Parvu Cantacuzino Magureanul reface biserica din piatra, de aceea in documente este cunoscuta si sub numele de Biserica Magureanului. Ea a fost demolata in 1897. Conform catagrafiei din 1798, mahalaua Scortarului avea 44 de case.
La 1609, din vremea voievodului Radu Serban. Biserica acestei mahalale este mentionata intr-un document din anul 1675, in care se precizeaza ca in apropiere de biserica trecea Bucurestioara, care o lua apoi la vale, de la Scaunele vechi de carne la Pescaria veche. I se spunea Mahalaua Scaunelor din cauza numeroaselor scaune de macelari existente in aceasta zona. In unele documente o intalnim si cu denumirea de Mahalaua Macelarilor. Astfel, intr-un act din 1 iulie 1695 se spune: „Noi, orosanii carii suntem vecinii locului unchiasului Stanila din mahalaua Macelarilor”.

www.ziuaonline.ro ›